Απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Σε αυτή εδώ την σελίδα θα συμπληρώνουμε κάποια βοηθήματα και επεξηγήσεις σε όρους και λειτουργίες των ιστοσελίδων και γενικά του διαδικτύου.

Τι είναι το Domain (όνομα)?

Το domain είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση της σελίδας σας. Η διεύθυνση αυτή μπορεί να είναι η επωνυμία της επιχείρησής σας ή κάτι εντελώς άσχετο. Δηλαδή αν η επιχείρησή σας αφορά τα έπιπλα και το όνομά σας είναι Ρούμπος. Η διεύθυνσή σας μπορεί να είναι roumpos.gr, epiploroumpos.gr, epipla.gr κλπ.

Το κάθε domain με την καταληξή του είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Αν δηλαδή στο παράδειγμά μας το domain μας είναι epiploroumpos.gr, αποκλείεται να υπάρχει δεύτερο site με το ίδιο domain. Μπορεί να υπάρχει epiploroumpos2.gr, epiplo-roumpos.gr, epiploroumpos.com, epiploroumpos.net αλλά σίγουρα όχι epiploroumpos.gr. Φυσικά ένα site μπορεί να έχει πολλά domains. Δηλαδή στο ίδιο site να οδηγεί και το epiploroumpos.gr και το epiploroumpos.com.

Δείτε για παράδειγμα οτί και το eshop.gr (χωρίς παύλα) ανοίγει το e-shop.gr. Αυτό το site έχει πάρει και τα 2 domains και οδηγούν στην σελίδα τους. Το domain θα πρέπει να είναι μικρό, εύηχο και εύκολο να το θυμάται κάποιος. Επίσης δεν θα πρέπει να έχει ασάφειες ως προς την ορθογραφία, παύλες κλπ. Αν ακούσει κάποιος την διεύθυνση “έπιπλο Ρούμπος τελεία gr” το πιο πιθανό είναι να γράψει epiploroumpos.gr και όχι epiplo-roumpos.gr.

Τα κυριότερα domain είναι αυτά που έχουν κατάληξη

 • .gr (Greece) για τις σελίδες που στοχεύουν στο Ελληνικό κοινό
 • .com (Commercial) για εταιρίες που στοχεύουν στο παγκόσμιο κοινό
 • .net (Network)
 • .info (Πληροφορίες)
 • .gov (Κυβερνητικά sites)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την σελίδα της ΕΕΤΤ (Εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών & ταχυδρομείων), που είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για τα domains. Για την ΕΕΤΤ πατήστε εδώ.

Τι είναι Hosting (χώρος)?

Η κάθε ιστοσελίδα είναι μια σειρά από αρχεία. Είτε μιλάμε για τα αρχεία της ιστοσελίδας στα οποία βρίσκεται ο κώδικας της σελίδας είτε για φωτογραφίες, αρχεία, βίντεο κλπ, πρέπει να είναι αποθηκευμένα κάπου ωστε να μπορούν να είναι online. Εκεί που αποθηκεύονται είναι και ο χώρος (host) της σελίδας.

Ο χώρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα, ασφάλεια και σταθερότητα της κάθε ιστοσελίδας. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστοσελίδας μας πρέπει να υπολογίζουμε και τον χώρο που χρειαζόμαστε. Μερικοί παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν είναι να πάρουμε χώρο είναι το μέγεθός του, το bandwidth, να μπορεί να υποστηρίζει βάσεις δεδομένων, να έχει μεγάλη ταχύτητα, ίσως να έχει καθημερινό backup κλπ.

Τι είναι τα CMS?

Τα CMS (Content Management Systems), είναι συστήματα διαχείρησης περιεχομένου. Πλέον τα περισσότερα sites σήμερα έχουν στηθεί πάνω σε CMS. Αυτό γίνεται γιατί δεν χρειάζεται μια ιστοσελίδα να στηθεί από το μηδέν. Το CMS έχει ήδη ένα αρχικό σύνολο λειτουργιών και πάνω εκεί στήνεται και διαμορφώνεται το κάθε site. Ένας άλλος λόγος είναι οτι ένα τέτοιο site έχει μεγάλες δυνατότητες επεκτασιμότητας (σε σύγκριση πχ.με ένα στατικό site).

Οπότε ένα site υλοποιείται:

 • Οικονομικότερα
 • Γρηγορότερα
 • Ασφαλέστερα
 • Ευκολότερα
 • Φιλικό στην διαχείρηση
 • Με δυνατότητες επέκτασης

Τα κυριότερα CMS είναι τα WordPress, Joomla και Drupal για site γενικής χρήσης και blogs, ενω υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα για άλλες χρήσεις.

Όπως μερικά για παράδειγμα:

 • Opencart, Magento, Prestashop (Eshops)
 • Phpbb, ipboard, vbulletin (Forums)
 • Phpfox, Elgg, Oxwall (Social network)

και πάρα πολλά άλλα…

Τι είναι το template (θέμα)?

Το template ή theme ή skin είναι στην ουσία η εμφάνιση του site σας. Η κάθε ιστοσελίδα χωρίζεται στο λειτουργικό κομμάτι και το σχεδιαστικό. Τα template μας βοηθάνε να μπορούμε να αλλάζουμε την εμφάνιση του site σχετικά γρήγορα, χωρίς να επηρεάζεται το περιεχόμενο. Υπάρχουν και templates που μπορεί να είναι προσαρμοσμένα πιο πολύ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ιστοσελίδων, όπως αθλητικά, εστιατόρια, ξενοδοχεία, συγκροτημάτων κλπ.

Τα template χωρίζονται κυρίως σε:

 • Απλά, που συνήθως είναι και δωρεάν
 • Επαγγελματικά, που είναι πιο μελετημένα και όμορφα και ίσως με ενσωματωμένες λειτουργίες. Μπορεί να κοστίζουν από 20-200€
 • Custom. Είναι τα θέματα που μπορεί να έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για εσάς και δεν θα τα δείτε σε άλλα sites. Οι τιμές μπορεί να ξεκινάνε από 200€ μέχρι κάποια χιλιλάδες ευρώ